bivacco Fanton

bivacco Fanton


Competition “Ricostruzione del Bivacco Fanton”
2015. Belluno.
Team: Gerardo Semprebon, Marco Semprebon.


The main idea of the project for the construction of the winter shelter Fratelli Fanton is to bring out from the rock a stereometric volume, like a crystal stuck in the mountain. As for the crystals, the shape is the result of the process of slight deformations from the pure initial edge. Functional  and structural needs contribute to the definition of the project. First, the choice of location: the “Forcella Marmarole”, identified as the ideal area, is characterized by its strategic position compared to the network of paths that cross Marmarole. The chosen area is located on the southern slopes of the Cimon del Froppa, in a rocky formation emerging from the gravel that characterize the surrounding area. The mountain side is south facing and the site has a great view towards Auronzo. The program of the winter shelter includes a wide table, ten cots, of which three bunk and one over the table, and large glove compartment for the storage of mountain equipment. Access is placed on the south-east side for two main reasons: to allow an easy access without the need of further stairs, and to avoid direct exposure to slipping of the snow toward the valley. Furthermore, in order to solve to this possible situation of accumulation, the construction is rotated respect the direction of maximum slope of the mountain, so that to the slipping of the snow is opposed an edge and not a surface. The openings are facing the south, where it’s possible to enjoy an exciting view of the valley. Some plant systems are provided: a small photovoltaic plant, located on the south side, towards the valley, to ensure its operation even in case of snow’s precipitation or accumulation; a cistern for the supply of rainwater; a weather station. The structure of the winter shelter has self-supporting panels, type X-LAM, produced in the factory, transported by helicopter and assembled on site. The cover is composed by a double layer of crossed panels, for a total of four pieces. The inner cladding is in fir, as the fixed furniture that is integrated to the ambience, while the outer one is in aluminum red color, so as to be visible compared to the irregularity of the rock.